Evolució de l’habitatge durant la pandèmia
Com ha evolucionat el preu de l'habitatge durant la crisi del coronavirus? És bon moment per a comprar? La compra-venda d'immobles no sembla haver-se estancat tant com s'esperava enfront de la pandèmia. No obstant això, a llarg termini els números podrien no ser tan encoratjadors com semblen.
Habitatge i coronavirus: com està el sector actualment?
Primer de tot, cal tenir en compte la riquesa de la classe mitjana depèn, en gran manera, del valor de l'habitatge. De fet, en termes numèrics suposa un 70% de la riquesa bruta de les famílies. Pel que, la seva evolució favorable o desfavorable podria ser determinant per a moltes famílies del nostre país.
Què ocorre amb la construcció?
La construcció s'ha pausat en el 2T 2020. De fet, el PIB associat al sector de la construcció va presentar una caiguda del 25,9%. La més significativa considerant que l'aturada va ser de només 15 dies.
Aquestes xifres no són tan fatals tenint en compte que ja s'intuïa una baixada des del 2019, per la previsible recessió econòmica. No obstant això, malgrat aquests resultats, s'espera una major caiguda en el preu d'habitatge de segona mà que en l'obra nova.
Què ocorre amb la compravenda d'habitatge?
Referent a la compravenda d'immobles, el Ministeri de Foment ha assenyalat importants caigudes d'entorn del 38%, 70 i 53% els mesos del confinament a Espanya; març, abril i maig respectivament.
Des de llavors, les caigudes s'han produït però no de manera tan pronunciada. De fet, al juliol van anar solament de l'11% respecte al mateix període un any abans. Pel que, tenint en compte la greu situació generada per la pandèmia, no han crescut però tampoc han caigut considerablement.
Una dada important que no podem obviar, és que abans de produir-se l'estat d'alarma a Espanya es van tancar entorn d'un 60% d'operacions immobiliàries. Mentre que entre maig-juny va començar la recuperació.
Per què està caient la compra d'immobles?
Són molts els motius que han paralitzat la compra-venda d'immobles:
● Incertesa: un dels factors que més han interferit, és la incertesa a causa de la pandèmia. El no saber si es tindrà treball, la por al fet que un familiar caigui malalt, etc. Són molts els factors que poden portar al fet que una persona que planejava comprar un pis, el posposi.
● Crisi financera: la crisi econòmica que assota al nostre país és una realitat i les previsions per part de la UE són fatals. La falta de liquiditat o l'haver de tirar d'estalvis per a sobreviure, fa que persones que planejaven entrar en el mercat immobiliari com a compradors, hagin d'esperar.
● Hipoteques rebutjades: encara que estan tirant endavant hipoteques amb unes condicions boníssimes, hi ha bancs que estan rebutjant sol·licituds d'autònoms que han cessat la seva activitat o de treballadors en ERTE. Si els perfils no són tan de confiança i rebutgen hipoteques, no es tanquen vendes.
● Més rendibilitat amb lloguer: els qui no necessitin els diners de la venda, abans de fer una rebaixa en el preu podrien posar el seu immoble en lloguer. El que explicaria per què surten menys immobles a la venda.
● Més imprevistos: les dades també mostren que costa més tancar un acord de compravenda després de la pandèmia: confinaments, tancaments forçosos que retarden paperassa, etc.
La incertesa afecta a compradors i a venedors. A més d'aquests altres factors, que poden condicionar i molt l'evolució de les compravendes al nostre país fins que tot s'estabilitzi post pandèmia.

Com està el mercat en l'actualitat?
Observem una tendència a l'estancament o al decreixement. No obstant això, és relativament aviat per a poder confirmar fins a quin punt atès que passa un temps important des de la negociació fins a la signatura de la compravenda. Pot ser de mesos i pot no estar reflectit actualment en les gràfiques.
No obstant això, hi ha un consens clar sobre la desacceleració en els preus. És possible comprar més barat ara mateix però també pot ser que hi hagi menys oferta o que els bancs siguin més exigents per a concedir hipoteques. El que pot dificultar més l'accés a la compra d'un habitatge.
També cal tenir en compte que els propietaris, en general, es mostren una miqueta poc inclinats a ajustar els seus preus a la baixa. Ningú vol perdre diners. No obstant això, és el mercat qui parla i qui determinarà el que ocorri.
Els compradors no s'estan trobant a les grans caigudes de preus que esperaven tenint en compte la crisi econòmica que ens aguaita. Però, encara és aviat. Cal tenir paciència.
També és possible que les millors operacions es facin si es disposa d'efectiu, atès que els bancs poden estar una miqueta poc inclinats a prestar tants diners enmig d'una crisi i amb treballadors amb llocs de treball en l'aire.
No obstant això, si tirem mà de les dades, tenim que s'han venut un 9,8% menys de pisos que abans de la pandèmia. Una crisi del coronavirus que no ha estat l'única culpable, ja que ja hi havia clars símptomes de desacceleració abans.
Com afectaria una possible intervenció en els preus de lloguer?
La Llei d'Habitatge per a limitar els preus del lloguer en determinades zones, per a limitar els preus màxims i que més persones puguin accedir a un habitatge. No obstant això, és una mesura que compta amb una àmplia evidència científica en contra.
Hi ha els qui apunten que el problema és la falta d'oferta. Al cap i a la fi, els preus els fixa el propi mercat, les persones, sobre la base de la llei de l'oferta i de la demanda. Pel que, els experts demanen una major oferta de lloguer social.
Conclusions: quin panorama ens espera?
No podem negar que la compravenda d'immobles i la construcció són dues dels grans perjudicats per la pandèmia. Pel que, estem immersos en una tendència decreixent que ja es va iniciar en el 2019.
De tant en tant apareix algun far de llum, algun petit signe de recuperació que crea esperança. Però en termes generals, és negatiu.
En part, dependrà de com evolucioni l'economia en els pròxims anys. Però tot sembla indicar que no serà fàcil ni per a compradors ni per a venedors.
Què opines tu? No dubtis a compartir!
Quizás te pueda interesar…

Trucos fundamentales para preparar una mudanza y no morir en el intento
¿Estás apunto de realizar una mudanza y no sabes por
dónde empezar? En Gumper te
facilitamos unos consejos para que puedas organizarte y obtener los
mejores resultados en un breve tiempo. ¡Toma nota!
¿Qué tienes ...

¿Qué es un personal shopper inmobiliario?
El término personal shopper parece sacado de las revistas de moda, pero nada más lejos de la realidad, puesto que es una figura que en los últimos tiempos ha tomado una gran fuerza en el sector inmobiliario. Imagina, una persona que ...

Los indispensables de un contrato de alquiler
En Gumper queremos ayudarte a que, a la hora de que firmes tu primer contrato de alquiler, no te dejes nada por determinar. Los contratos de arrendamiento, son los documentos que van a marcar la relación contractual que vamos a adquirir con ...